En perfekt match

Det er Henrik Mohn, Norgessjef i AutoProff og daglig leder i Mobility Pool Morten Furuto Røsten enige om.

AutoProff har siden etableringen i 2013 blitt en gigantisk partner til bilbransjen i Danmark og Europa. I 2022 ble det via deres fulldigitaliserte innbytteplattform solgt 80 000 bruktbiler på auksjon i Danmark.

Da de var klar for etablering i Norge høsten 2022, hadde Røsten og Mobility Pool allerede banket på døra i lengre tid. Mobility Pool med nær 900 medlemmer og 26 samarbeidspartnere, hadde siden starten i 2018 jobbet for å gi gode, nyttige tjenester til drift av bilbutikk og verksted for bruktbilforhandlere i mellomsjiktet.

Nå er samarbeidet en realitet

- Med Mobility Pools 900 medlemmer favner vi mesteparten av bruktbilforhandlerne i Norge. Nå kan vår digitaliserte plattform for salg og kjøp av bruktbiler uten salær - også tas i bruk i Norge, sier Henrik Mohn.

Etterlengtet verktøy

I Danmark og Europa er det uforståelig at bransjen i Norge ikke hadde kjennskap til eieren AutoScout24. Det skal AutoProff og Mobility Pool gjøre noe med.

- Vi er og har vært på en signingsferd i Norge som sist ble gjort av Olav den Hellige i 1030, sier Mohn med et smil.

- AutoProffs digitale plattform har vært etterlengtet i Norge og som skapt for våre medlemmer, sier Røsten og legger til.

- Vi har mange felles samarbeidspartnere og tenker likt. Vi ønsker å hjelpe forhandlere slik at de unngår å sitte på sin egen tue uten muligheter til å nå lenger enn til sitt nærmiljø. Plattformen gjør kjøp og salg enklere - og dermed våre medlemmer enda mer fornøyde.

Målet - å omsette 50 000 biler i året - er ambisiøst, men realistisk, mener duoen Mohn og Røsten og forklarer modellen. 

Enkelt prinsipp

- Prinsippet blir litt som da vi byttet fotballkort som smågutter, sier Henrik Mohn.

- Vi byttet bort de vi ikke trengte og fikk de vi trengte. Forhandlere bytter biler seg imellom. Det som skjedde i Danmark, var at noen ble spesialister på en del ting og fikk maksimalt ut av det som ble solgt i butikk. Det de ikke hadde optimale forutsettinger for å selge, som andre var bedre på, gikk ut igjen på den mest effektive auksjonsplattformen.

Plattformen skal sikre at alle forhandlere til enhver tid kan ta inn «alle biler» uavhengig av lagersituasjon og bilmerke. Forhandlerne beholder de bilene de ønsker, og selger resten på plattformen som i utgangspunktet er et null-salær-system.

- Det gjør i praksis at pengene blir igjen mellom kjøpere og selgere - altså forhandlere. Dermed får vi konkurranse om innbyttebilene.



Gjør det selv-plattform

Når forhandler får inn en bil, kan den legges ut på auksjon. Der ligger den til et gitt tidspunkt - lenge nok til at forhandlere har mulighet til å avgjøre om bilen er noe for dem.

Hvordan fungerer dette i praksis?
Det er en gjør-det-selv-systemplattform der vi har bygget inn transport og andre logistikkløsninger som brukes når bilen er kjøpt. Du kan klikke eksempelvis på transport, så kommer alternativene opp. Kostnad - levering. Når det er gjort, genereres en faktura. Når den er betalt, bestilles transporten. Alt går automatisk og den ene oppgaven setter i gang den neste, sier Mohn og fortsetter:
- Plattformen gjør at vi kan holde det nærmest salærfritt. Ser en med falkeblikk på prosessen, har selger og kjøper gjort hele jobben selv. Vi har den digitale plattformen og sørger for sikker betaling. En selger i Bodø og en kjøper i Bergen kjenner jo ikke hverandre og han i Bergen er ikke så interessert i å betale til en forhandler han aldri har hørt om og heller ikke vet eksakt hvordan bilen er. Han betaler på en sikker klient-konto som utløser transporten. Når bilen kommer fram, har kjøper 24 timer til å godkjenne at bilen er slik han i Bodø hadde sagt og beskrevet, forklarer Henrik Mohn som mener at alle på den måten får en egeninteresse av å presentere bilen ærlig og riktig når den selges.

- Blir det en klage, går ikke oppgjøret - dermed blir det et veldig fint økosystem for forhandlerne å operere innen.

Setter forhandleren selv en pris?
- Ikke hvis han ber om en garantipris, men forhandleren kan selv legge ut en lagerbil med minstepris. Oppnås den, er bilen solgt, sier Mohn og fortsetter:

- Om en kunde kommer inn i en butikk og vil bytte inn en bil, legger forhandleren inn dataene til oss og får en garantert pris innen 20 minutter, som forhandleren kan gi til kunden.

- Forhandleren kan legge den inn for auksjon og vi har garantert for prisen. Får vi mindre på auksjonen, dekker vi tapet - får vi mer, får forhandleren nesten hele overskuddet, sier Mohn.

Nærmest gebyrfritt - hvor tjenes pengene?
- Vår kommersielle modell er abonnementsbasert bygget opp rundt fire nivåer - fra de som kjøper/selger mange biler, til de som gjør få handler på plattformen. Selv uten abonnement kan forhandlerne bruke plattformen - da påløper det er kjøpsgebyr på 1 000 kroner, sier Henrik Mohn.

- Våre 900 medlemmer betaler jo ingen medlemsavgift, men via våre 26 samarbeidspartnere får vi noen kickbacks her og der, sier Morten Furuto Røsten.

- Men, sier Henrik Mohn. - Modellen er jo å skape volum. Det er vi avhengige av. Vi kan ikke klare oss på å selge 500 biler i året. Vi har tro på at plattformen vil samle forhandlerne for å gjøre sine business to business-handler - på en trygg plattform der omkostningene er lavest mulig.

Vil vokse i balanse

AutoProff ble etablert i 2013, og er nå eiet av tyske AutoScout24, som totalt sett er blitt en gigantisk partner til bilbransjen i Europa. 10 års erfaring med kontinuerlig testing og utvikling kommer det norske markedet til gode.

I løpet av vinteren og våren har AutoProff gjennomført flere auksjoner og også eksportert biler i en del testvarianter.

- Dette har vært en slags reise for å sikre at prosessene skal gå automatisk. Nå er vi rigget for å ta neste steg, sier selskapets Norgessjef.

Å vokse med flere partnere og større volum har vært et mål for AutoProff, men samtidig har selskapet vært bevisste på å vokse i balanse.

- Vi kan sammenlikne med en butikk, sier Mohn. - Det hjelper ikke med en stor butikk om du ikke har masse kunder - og det hjelper ikke med masse kunder om hyllene er tomme. Denne balansen er viktig. Det handler om å bygge opp en kjøpebase og selgebase som er relativt likeverdig.

Styrer unn fallgruvene

Kjøp og salg mellom forhandlere i Norge er en ting - hva er planen for import og eksport?
- Her drar vi nytte av å være eid av å være eid av AutoScout24. Ingenting skal lanseres før det virker 100 prosent. Med AutoScout24s erfaring og våre egne import og eksport-tester, er vi klare, sier Mohn.

- Når det gjelder import, er det det kjøpende landet som avgjør tollsatsene. Disse satsene og reglene legges inn i plattformens kalkulatorer sammen med transportalternativer og transportkostnader - på samme måte som for innlandshandelen.

Henrik Mohn påpeker at valutasvingningene gjør importhandelen sårbar.

- I øyeblikket står eksport sterkere enn import fordi krona er svak, men historisk har det vært motsatt og da blir import veldig interessant. Det gjelder å ha en plattform som er god uansett vær og vind. Selv om markedet er tungt er vi like effektive og den mest kostnadseffektive. Vi er rigget for alle forhold.

Henrik Mohn og Morten Furuto Røsten er ikke i tvil om at deres samarbeid vil være til stor hjelp for forhandlere som ønsker å importere biler.

- Her er det mange fallgruver. Disse vil vår plattform styre unna og sørge for en sikker, effektiv handel både i forhold til toll, transport og betaling.



Hjelp av prisroboter

Kunstig intelligens - AI - hvordan vil dere dra nytte av det i fremtiden?
- Tidligere var forutsigbarheten en del av hverdagen i bransjen. Nå er uforutsigbarhet hverdagen. Da blir prisroboter viktige og et hjelpemiddel for å prissette bilene riktig. Med skreddersydde prisroboter i plattformen, skal vi kunne være forutsigbarheten i markedet.

- Kunstig intelligens skal ikke bare hjelpe forhandlerne til å gi en riktig pris innen et prisintervall - med prediksjonsmodeller skal robotene kunne beregne en forutsigbar, garantert pris på bruktbilene om tre, seks eller 12 måneder. Da kan forhandlere lettere vurdere når det er smart å selge ut biler i egen flåte for å ta ut maksimal pris. Da snakker vi virkelig verdier og forhandlerne kan bruke tid på det kunstig intelligens ikke jobber med - å snakke med mennesker.

AutoProff-sjefen vet at de trenger et noe bredere datautvalg i Norge, men målet og troen er å få på plass en beregningsversjon allerede i 2023.

- Bilbransjen står framfor noen av de største endringene vi har sett – enten det gjelder agentmodeller, mobilitetsløsninger eller annet. For å tegne et bilde skal vi gå fra kassettspiller til Spotify på veldig, veldig kort tid. Da er bransjen avhengig av å ha partnere som kun har fokus på digitaliseringsprosessen og kan hjelpe med disse - ellers ender den med å stå igjen litt på perrongen. Da kan det bli kort vei til at det ikke går bra i det hele tatt.

AutoProffs Norgessjef Henrik Mohn og daglig leder i Mobility Pool Morten Furuto Røsten gleder seg til å utvikle samarbeidet videre.

- Sammen skal vi gjøre det enklere å selge/kjøpe brukte biler i hele Europa. Vi er der for at bilforhandlere via vår formidlingsløsning skal tjene penger på hver transaksjon med sikker betaling og nærmest gebyrfritt.

- En perfekt match, avslutter duoen.

Forrige
Forrige

Vil du kjøpe en bil billig?